HÍREK

Ilyen esetekben keressük fel a gumiszervizt

Ilyen esetekben keressük fel a gumiszervizt

A gumiszervizek általában a nyári-téli gumicserék idején zsúfolásig megtelnek, ilyenkor bizony akár napokra, hetekre előre is tele vannak munkával. Nincs ebben semmi meglepő, azonban a gumiszervizt több más esetben is illik felkeresni. A gumicseréken kívül természetesen akkor, ha az abroncs defektet kap, vagy valamilyen sérülést, meghibásodást tapasztalunk.

Abroncscsere gumiszervizben

Felhasználóként mi magunk is sokat tehetünk abroncsaink állapotáért, ezek egyike, hogy ha a futófelület elkopott, akkor ideje lecserélni. Akkor is fontos, hogy felkeressünk egy gumiszervizt, ha rendellenes kopást tapasztalunk, ez sok esetben a futómű beállításának eltéréseire utal. A gumiszerviz nagy segítségünkre lehet akkor is, ha sérült területeket találunk vagy épp hólyagokat, kidudorodó részeket az abroncson. Ne vegyük ezt félvállról, az autónk ugyanis egy adott pillanatban mindössze négy tenyérnyi felületen érintkezik az úttal és ezen múlik a biztonságos tapadás.

Ezért is hangsúlyozzák a szakemberek azt, hogy mindig az évszaknak megfelelő abronccsal közlekedjünk. A plusz 7 Celsius fok az a hőmérsékleti határ, amit ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznünk. Amikor a napi középhőmérséklet e felett van, akkor eljött a nyári gumik ideje, amikor ez alatt, akkor ideje felszereltetni a téli gumikat. Ha valaki nem az adott évszaknak megfelelő abroncsot használja, akkor az autó úttartása romlik, csökken a stabilitás és a kormányozhatóság, így a biztonság érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő abroncsok használatára. Sokan maguk vágnak neki az abroncsok cseréjének, azonban ezt is érdemes szakemberre bízni. Ennek több oka is van.

Egyrészt a gumiszervizben a szakemberek megvizsgálják a kerekeket, és a cseréhez olyan eszközöket és berendezéseket használnak, melyek elengedhetetlenek a minőségi abroncscseréhez. Először is ellenőrizik az abroncsok állapotát, és nemcsak azt nézik meg, hogy a felszerelendő gumiknak milyen a profilmélységük, hanem azt is, hogy nincs-e rajtuk sérülés, nem deformálódtak-e el. Ennek egyébként megvan a maga kockázata, a helytelen, szakszerűtlen tárolásnak ugyanis ez az egyik következménye. A gumik tárolását sokan gumiszervizre bízzák, illetve léteznek gumihotelek is, melyek szintén végzik ezt a szolgáltatást. Ha valaki otthon szeretné tárolni nem használt abroncsszettjét, akkor több dologra is oda kell figyelnie télen és nyáron egyaránt. Ezek egyike, hogy lehetőleg ne legyen nagy hőmérsékletingadozás azon a helyen, ahol a gumik vannak. Fontos az is, hogy az abroncsok ne legyenek kitéve a tűző napfénynek, hisz így mikrosérülések keletkezhetnek a felületén. Ha felnire szerelve tároljuk, akkor tegyük ezt vagy egyesével felfüggesztve, vagy egymásra rakva. A felni nélküli abroncsokat pedig egymás mellé állítva tároljuk, azonban ez esetben fontos, hogy időnként mozgassuk, forgassuk meg az abroncsot, így el tudjuk kerülni a deformációt.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az abroncs rossz egyensúlya hatással lehet a kopásra, épp ezért a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy minden 15 ezer kilométer megtétele után érdemes az abroncsokat centríroztatni. Ezt azt jelenti, hogy kiegyensúlyozzák a kerék súlyeloszlását és a legtöbb esetben ezt a gumicsere során teszik meg. A centrírozás úgy zajlik, hogy egy számítógépes rendszerrel felmérik a kerék állapotát és megállapítják, hogy hova érdemes súlyokat rögzíteni, majd ezeket a néhány grammos kis súlyokat a kerék különböző pontjaira rögzítik, ragasztják vagy ütik.

A gumiszervizben javítanak is

A gumiszervizekben nemcsak az abroncsok cseréjét végzik el és a kerekek centrírozását, hanem különböző abroncsjavítási munkálatokat is. Az egyik leggyakoribb pedig a defekt. A defekt azt jelenti, hogy az abroncs külső rétegében valamilyen lyuk keletkezik és a csökkenő guminyomás miatt az abroncs használhatatlanná válik. A defektes abroncsokat akkor lehet megjavítani, amikor a futófelület nem sérült és fontos azzal is tisztában lenni, hogy az oldalfal meghibásodásai nem javíthatók. Az abroncsok cseréje mellett a defekt javításokat is a gumiszervizekben végzik el.


x

Kedves Látogató!


Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy az oldal csak teszt jelleggel működik, a megrendelt termékek nem kerülnek kiszállításra!


Üdvözlettel,
A gumi-akciok.hu csapata